A- A A+

Увага! Сказ!

Обережно ботулізм

Небезпека, яку несуть кліщі

Запобігання отруєння бджіл

Обережно пестициди!

Недотримання вимог нормативно правових актів Держпродспоживслужби України в частині застосування гербіцидів та агрохімікатів, може призвести до масового знищення рослинного або тваринного світу отруєння атмосфери або водних ресурсів, а також вчинення інших дій, що можуть спричинити екологічну катастрофу в районі проживання.

Пестициди - складні хімічні речовини, які мають свої особливості. Вони, в порівнянні з хімічними речовинами іншого призначення, особливо стійкі, тому постійно можуть циркулювати в навколишньому середовищі, і не виключено, що можуть накопичуватись в плодах. Маючи високу біологічну активність, вони становлять потенційну загрозу для живої природи.

Детальніше: Обережно пестициди!

УВАГА! БОТУЛІЗМ!

З настання жаркої погоди в Україні зафіксовано нові випадки ботулізму в Київській та Харківській області. В обох випадках громадяни вживали в’ялену рибу.

Новгородківський районний відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області повідомляє про небезпеку ботулізму, адже ботулізм – хвороба, яка виникає в результаті отруєння токсинами бактерій і характеризується важким ураження центральної і вегетативної нервової системи, а ускладнення при ботулізмі можуть привести до летального результату. тому при перших проявах захворювання слід негайно викликати лікаря, а також утриматися від придбання в’яленої чи копченої в домашніх умовах риби, м’яса, консервів домашнього виготовлення у місцях стихійної торгівлі.

Детальніше: УВАГА! БОТУЛІЗМ!

Принципи системи ХАССП

У більшості випадків ефективність системи НАССР залежить від групи експертів, які займаються розробкою системи, так званої групи НАССР. У групу, відповідальну за розробку системи НАССР, повинні входити спеціалісти різних галузей, таких, як: мікробіологія, хімія, технологія виробництва, забезпечення якості.

При розробці системи ХАССП, команда експертів використовує ряд принципів. Такий підхід включає ідентифікацію й аналіз небезпечних чинників, пов'язаних із усіма етапами виробництва харчових продуктів, починаючи з приймання сировини і закінчуючи відвантаженням продукції кінцевому споживачу. Біологічні, хімічні і фізичні небезпечні чинники розглядаються з огляду їх впливу на безпеку продукту. У результаті аналізу небезпечних чинників визначаються Критичні Точки Контролю (КТК). Потім розробляються критичні межі для кожної КТК, а також процедури моніторингу і ведення записів. Ефективність системи НАССР залежить від процедур перевірки, застосовуваних для підтвердження того, що система працює.

Детальніше: Принципи системи ХАССП

НАССР - система безпечності харчової продукції

Система аналізу небезпек і критичних точок контролю забезпечує контроль на всіх етапах виробництва харчових продуктів, в будь-якій точці процесу виробництва, зберігання та реалізації продукції, де можуть виникнути небезпечні ситуації. При цьому особлива увага направлена на критичні точки контролю, в яких всі види ризиків, пов'язані з використанням харчових продуктів можуть бути попереджені, усунені або знижені до припустимих рівнів в наслідок цілеспрямованих заходів контролю. Для запровадження системи НАССР виробники зобов'язані не лише досліджувати свій власний продукт та засоби виробництва, але й використовувати цю систему та її вимоги до постачальників сировини, допоміжним матеріалам, а також системи оптової та роздрібної торгівлі. Система НАССР не є системою відсутності ризиків. Вона розрахована на зменшення ризиків, що викликані можливими проблемами з безпекою харчовою продукцією.

Основними методами системи є аналіз ризиків та небезпек, визначення потенційних дефектів продукції по відношенню до виробничих факторів (критичні контрольні точки), профілактичний (превентивний), а не наступний (реагуючий) контроль, звітність та відповідальність.

Детальніше: НАССР - система безпечності харчової продукції

НАССР - система безпечності харчової продукції

Україна поступово рухається за європейським вектором розвитку. Важливим етапом у цьому напрямку є обов’язкове впровадження системи безпечності харчової продукції НАССР на всіх підприємствах, діяльність яких так або інакше пов’язана з харчовими продуктами. Це передбачає виведення вітчизняної харчової промисловості на цілком інший якісний рівень, відповідно до якого вже давно працюють економічно розвинені країни.

Наголошуємо!

Представники харчового бізнесу, не зволікайте з запровадженням процедур НАССР, адже часу залишилося мало. З 2019 року дотримання принципів системи HACCP стане обов’язковим для всіх українських виробників харчових продуктів (крім первинного виробництва), а для потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей) ця норма набрала чинності з 20 вересня 2017 року.

Детальніше: НАССР - система безпечності харчової продукції

Стихійна торгівля

Звертаємося до жителів району із застереженням про придбання товарів у місцях «стихійної торгівлі».

Детальніше: Стихійна торгівля