A- A A+

Бойня –актуальне питання сьогодення

Повідомляємо, що відповідно до Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», який почне діяти з квітня 2018 року з урахування погіршення епізоотичної ситуації з африканської чуми свиней на території України, може бути заборонений подвірний забій.   На даний час на території району бойні або забійні пункти, які б мали експлуатаційні дозволи, на яких відповідно до Ветеринарно-санітарних вимог в подальшому була можливість здійснювати забій тварин під державним контролем відсутні.

Діюче законодавство поки що дозволяє забивати три голови на день. До речі, на даний час подвірний забій, згідно з ст.34 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» не заборонений.

Детальніше: Бойня –актуальне питання сьогодення

ДО УВАГИ ОПЕРАТОРІВ РИНКУ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ: УСІ ПОТУЖНОСТІ ПІДЛЯГАЮТЬ ОБОВ’ЯЗКОВІЙ РЕЄСТРАЦІЇ

Згідно статті 25 Закону України «про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів « та наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України № 39 від 10.02.2017 року «Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку надання інформації з нього заінтересованим суб’єктам», в державі створюється реєстр операторів ринку харчових продуктів.

Новгородківський районний відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області вкотре наголошує: реєстрації підлягають потужності, які використовуються на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів.

Детальніше: ДО УВАГИ ОПЕРАТОРІВ РИНКУ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ: УСІ ПОТУЖНОСТІ ПІДЛЯГАЮТЬ ОБОВ’ЯЗКОВІЙ РЕЄСТРАЦІЇ

Кишкові захворювання

За інформацією Державної служби України з питангь безпечності харчових продуктів та захисту споживачів останні три роки в країні залишається високим ризик захворюваності на харчові отруєння та гострі кишкові інфекції, повязані з вживанням харчової продукції.

Всього на території України за 1 півріччя 2017 року зареєстровано 79 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 942 особи, з них 750 дітей. Проти 71 спалаху за аналогічний період 2016 року, з 1587 постраждалими, серед яких 816 дітей, у 2015 році відповідно 93 і 1304.

Детальніше: Кишкові захворювання

Гриби

Не зважаючи на те, що літо цього року поки не сприятливе для грибників, за поточний період 2017 року по Україні постраждало від харчових отруєнь,що викликані неїстівними грибами 44 особи ( з них 5 летальних, дорослі), в тому числі серед дітей до 18 років – 11 осіб, за даними ДЗ «Український центр з контролю та моніторингу захворювань МОЗ України.

В 2016 році постраждало від отруєнь неїстівними грибами 379 чоловік ( з них 30 летальних), в тому числі серед дітей до 18 років- 76 осіб ( 5 з них померло).

В 2015 році постраждало від отруєнь неїстівними грибами 148 чоловік ( з них 7 летальних) в тому числі серед дітей до 18 років -23 дитини (4 з яких померло).

Детальніше: Гриби

Ботулізм

В Україні 90 людей захворіли на ботулізм, 9 з них померло.

Вісім з дев’яти померлих захворіли внаслідок вживання в’яленої риби.

В Кіровоградській області за поточний період 2017 року зареєстровано 3 випадки ботулізму на 3 адміністративних територіях (Олександрівський, Світловодський, та Новоукраїнський райони), з них один випадок летальний (Новоукраїнський район).

Своє захворювання захворілі пов’язували з вживанням риби копченої (Олександрівський район), паштету домашнього приготування (Світловодський район), та риби в’яленої (Новоукраїнський район).

 

Новгородківський районний відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області

Щодо ситуації з африканської чуми свиней в Україні.

Відповідно до офіційного повідомлення Держпродспоживслужби України станом на 29.08.2017 в Україні зареєстровано 101 випадок африканської чуми свиней (85 - домашні, 15 - дикі) в т.ч. вперше на території Тернопільської, Донецької, Херсонської, Дніпропетровської та Івано-Франківської областей.

Останні випадки африканської чуми свиней зареєстровано 21.08.2017 та 28.08.2017 на території Волинської та Київської областей.

Всього з початку 2012 року на території України зареєстровано 249 випадків захворювання на африканську чуму свиней в 23 областях України.

Детальніше: Щодо ситуації з африканської чуми свиней в Україні.

Профілактика сибірки тварин – обов’язок власника тварини

Сибірка – особливо   небезпечна   інфекційна хвороба тварин,  а також людини, яка спричиняється мікроорганізмом Бацилюсантраціс. Частіше заражаються та хворіють жуйні тварини.

Зараження здорових тварини відбувається від хворої тварини або під час споживання трави чи води з неблагополучних щодо сибірки територій.

Основний спосіб попередити хворобу – щепити тварину проти  сибірки.Обов’язковому щепленню проти сибірки підлягають: велика та дрібна рогата худоба, коні.

Детальніше: Профілактика сибірки тварин – обов’язок власника тварини

Санітарно-епідемічна ситуація щодо гострих кишкових захворювань

Санітарно-епідемічна ситуація на сьогодні в країні залишається напруженою та нестабільною, неблагополучною. На минулому тижні у м.Києві зареєстровано резонансний спалах захворювання на гостру кишкову інфекцію після вживання їжі в закладі громадського харчування ТОВ «Суши Ленд», внаслідок якого постраждало 39 осіб. За результатами обстеження закладу спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві виявлено численні порушення вимог законодавства.

З початку року працівники Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 79 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 941 особа, з них 750 дітей (79,7%). За аналогічний період 2016 року було зареєстровано 70 спалахів, внаслідок яких постраждало 1602 особи,з них 816 дітей (50,9%).

Детальніше: Санітарно-епідемічна ситуація щодо гострих кишкових захворювань

ПАМ’ЯТКА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ

З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь Управління Держпродспоживслужби в Новгородківському районі рекомендує:

• НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.

• НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.

Детальніше: ПАМ’ЯТКА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ

Сезон споживання баштанних культур

Наступає пора однієї з найбажаніших літньо-осінніх ягід — кавуна. Більшість людей з насолодою споживають його в літню спеку через вологу м’якоть. Дієтологи стверджують, що кавуни рекомендовані практично всім. Вони містять 90% води, дуже мало білку, не містять жирів. У складі цих плодів — клітковина, пектини, фолієва кислота, каротин і інші корисні для організму речовини.

Детальніше: Сезон споживання баштанних культур