A- A A+

УВАГА!!! НЕБЕЗПЕЧНА ПРОДУКЦІЯ

За повідомлення Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 08 жовтня 2019 року № 11.2.1-4/2/16066 щодо протидії фальсифікації консервів торгової марки «Аквамарин» Новгородківський районний відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області інформує суб’єктів господарювання, що здійснюють реалізацію або обіг харчових продуктів, про факт наявності на ринку України проблемної продукції (рибні консерви торгової марки «Аквамарин» ТОВ «Інтерфлот», виробництва ТОВ «Альфа-Етекс», а саме:

- «Сайра тихоокеанська натуральна», 230 гр., (з ключем) дата виробництва 18.01.2019, 18.02.2019;

- «Товстолобик обсмажений в томатному соусі», 230 гр. дата виробництва 11.03.2019 з кодом виробника В05).

В разі виявлення зазначеної продукції на території району необхідно сповістити працівників Новгородківського районного відділу.

тел.. 067-7011983, 097-4194473

Новгородківський районний відділ

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

Про проведення осінньої кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу на території області

Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області повідомляє, що відповідно до розпорядження головного державного ветеринарного інспектора України від 28 серпня 2019 року № 70 щодо організації заходів з проведення осінньої кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин у 2019 році, з метою виконання плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин на 2019 рік та враховуючи складну епізоотичну ситуацію щодо сказу тварин в області в жовтні 2019 року на території Кіровоградської області розпочалася кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу шляхом розкидання приманок з вакциною із літаків.

Тому вважаємо за необхідне повідомити про вакцинацію населення району.

Увага!!! Африканська чума свиней

За інформацією Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області, відповідно результатів досліджень патологічного матеріалу, доставленого до Черкаської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби у патологічному матеріалі від однієї свиноматки, віком 3 роки, що належить СФГ «Центр», смт Добровеличківка, Добровеличківський район, Кіровоградська область, виявлено ДНК – вірусу африканської чуми свиней (звіт про результати дослідження № 003241п.м./19 від 20.07.2019 року).

Детальніше: Увага!!! Африканська чума свиней

До уваги любителів рибки!

Новгородківський районний відділ повідомляє, що за 5 місяців поточного року відмічається погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо захворюваності на ботулізм.

Так, станом на 01.06.2019 територіальними органами Держпродспоживслужби взято участь в розслідуванні 40 випадків захворювання на ботулізм, під час яких постраждало 46 осіб, із них 3 – померли. За аналогічний період 2018 року було розслідувано 27 випадків, під час яких постраждала 31 особа.

Детальніше: До уваги любителів рибки!

1 червня стартує безкоштовний навчальний курс щодо впровадження НАССР в Україні

Мінагрополітики, Держпродспоживслужба, проект ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в України» та платформа масових відкритих онлайн-курсів «Prometheus» запрошують усіх бажаючих взяти участь у безкоштовному навчальному курсі «Безпечність харчових продуктів: сучасне законодавство, сумлінний виробник, відповідальний споживач», який стартує 1 червня.

Курс розрахований на представників бізнесу, фахівців державного сектору в харчовій галузі та звичайних українських споживачів.

Цей курс простою мовою пояснює непрості питання:

Детальніше: 1 червня стартує безкоштовний навчальний курс щодо впровадження НАССР в Україні

Ранні овочі та фрукти можуть призвести до важких отруєнь

Трапитися це може через перенасичення організму пестицидами та нітратами, що містяться в певних кількостях в овочах, фруктах, вирощених у «прискореному режимі».

Тому купуючи овочі та фрукти, цікавтесь у продавців наявністю документів, що засвідчують їх походження, якість та безпечність. На ринках кожен продавець зобов’язаний мати  висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, в якому можна знайти всю необхідну інформацію, в тому числі і рівень нітратів у перевірених продуктах харчування. У магазинах на кожну партію продукції повинні бути сертифікати якості.

Недобросовісні виробники свідомо перевищують допустимі дози добрив, в результаті чого отримують апетитні на вигляд, але не завжди смачні і часто шкідливі плоди. Нітрати в організмі людини, а часом і просто при зберіганні в холодильнику, схильні перетворюватися в нітрити, солі азотистої кислоти, зокрема останні є неймовірно шкідливими. Нітрати - особливо небезпечні серед речовин, що забруднюють продукти харчування.

Детальніше: Ранні овочі та фрукти можуть призвести до важких отруєнь

Як захистити свою худобу від нодулярного дерматиту

Заразний вузликовий дерматит, або  нодулярний дерматит (НД), (Dermatitis nodulares, Lumpy skin disease) - контагіозне інфекційне захворювання, що характеризується лихоманкою, ураженням лімфатичної системи, набряками підшкірної клітковини та внутрішніх органів, утворенням шкіряних вузлів (горбочків), ураженнями очей та слизових оболонок органів дихання, розмноження та травлення.

На нодулярний дерматит хворіють лише велика рогата худоба та жуйні дикі тварини, тому для свиней, птахів і людей захворювання безпечне.

Раніше хвороба зустрічалася тільки в Африці. У 2013 році вона з'явилася в Туреччині, на близькому сході, а потім швидко поширилася по дев'яти країнам у Східній Європі та на Балканах.

Детальніше: Як захистити свою худобу від нодулярного дерматиту

ДЛЯ ВАС, ОПЕРАТОРИ РИНКУ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ –СЕМІНАР ПО НАССР

У зв’язку з необхідністю обов’язкового впровадження системи НАССР при виробництві та обігу харчової продукції, в т.ч. і на малих потужностях, передбаченої Законом України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", а також враховуючи численні звернення суб’єктів господарювання з цього приводу,Головним управлінням Держпродспоживслужби в Кіровоградській області спільно з громадською спілкою "Асоціація з інтеграції HACCP" 29 травня 2019 року в Кіровоградській обласній філармонії проводиться всеукраїнський форум "Євроінтеграційні зміни в українському харчовому законодавстві. Особливості впровадження системи HACCP".

Участь у заході є повністю безкоштовною!

Для участі у семінарі необхідно зареєструватись в термін до 24.05.2019.

Детальніше: ДЛЯ ВАС, ОПЕРАТОРИ РИНКУ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ –СЕМІНАР ПО НАССР

Внесені зміни до порядку ідентифікації та реєстрації ВРХ та порядку оформлення і видачі паспорта ВРХ

Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 28 березня 2019 року №163 «Про затвердження змін до Порядку ідентифікації та реєстрації великої рогатої худоби та Порядку оформлення і видачі паспорта великої рогатої худоби», пройшов державну реєстрацію та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 18 квітня 2019 року за № 410/33381.

Наказ набрав чинності 04 травня 2019 року після його офіційного опублікування у видані «Урядовий кур’єр» № 84.

Основні зміни:

- зміна бланку реєстраційної картки господарства.

Детальніше: Внесені зміни до порядку ідентифікації та реєстрації ВРХ та порядку оформлення і видачі паспорта ВРХ

УВАГА!!! «Ботулізм» не спить

В Запорізькій області на лікарняному ліжку КУ «Обласної клінічної інфекційної лікарні» ЗОР,  не приходячи до тями, помер від отруєння ботуло-токсином 32 – річний чоловік, мешканець м. Енергодар. Епідеміологічне розслідування показало, що потерпілий вживав рибу (в’ялену) тарань, яка була виловлена в Дніпрі біля м. Енергодар та виготовлена в домашніх умовах.  П’ять днів медики боролись за його життя. Не допомогло навіть проведення специфічного лікування (введення протиботулінестичної сироватки).   

Що ж таке ботулізм?

Ботулізм – токсичне інфекційне захворювання, в результаті якого вражається нервова система. Важка форма цього захворювання може призвести до летального результату. Збудник Clostridium botulinum постійно існує в ґрунті, він утворює спори, що надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип'ятіння протягом 5 годин і гинуть при120° С через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Смертельна доза для людини складає лише 0,3 мкг. Зараження відбувається під час вживання продуктів тваринного і рослинного походження: забруднених клостридіями фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів; через ковбаси, шинку, копчену, в’ялену рибу, особливо річкову.

Детальніше: УВАГА!!! «Ботулізм» не спить