A- A A+

Профілактика сибірки тварин – обов’язок власника тварини

Сибірка – особливо   небезпечна   інфекційна хвороба тварин,  а також людини, яка спричиняється мікроорганізмом Бацилюсантраціс. Частіше заражаються та хворіють жуйні тварини.

Зараження здорових тварини відбувається від хворої тварини або під час споживання трави чи води з неблагополучних щодо сибірки територій.

Основний спосіб попередити хворобу – щепити тварину проти  сибірки.Обов’язковому щепленню проти сибірки підлягають: велика та дрібна рогата худоба, коні.

Детальніше: Профілактика сибірки тварин – обов’язок власника тварини

Санітарно-епідемічна ситуація щодо гострих кишкових захворювань

Санітарно-епідемічна ситуація на сьогодні в країні залишається напруженою та нестабільною, неблагополучною. На минулому тижні у м.Києві зареєстровано резонансний спалах захворювання на гостру кишкову інфекцію після вживання їжі в закладі громадського харчування ТОВ «Суши Ленд», внаслідок якого постраждало 39 осіб. За результатами обстеження закладу спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві виявлено численні порушення вимог законодавства.

З початку року працівники Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 79 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 941 особа, з них 750 дітей (79,7%). За аналогічний період 2016 року було зареєстровано 70 спалахів, внаслідок яких постраждало 1602 особи,з них 816 дітей (50,9%).

Детальніше: Санітарно-епідемічна ситуація щодо гострих кишкових захворювань

ПАМ’ЯТКА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ

З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь Управління Держпродспоживслужби в Новгородківському районі рекомендує:

• НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.

• НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.

Детальніше: ПАМ’ЯТКА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ

Сезон споживання баштанних культур

Наступає пора однієї з найбажаніших літньо-осінніх ягід — кавуна. Більшість людей з насолодою споживають його в літню спеку через вологу м’якоть. Дієтологи стверджують, що кавуни рекомендовані практично всім. Вони містять 90% води, дуже мало білку, не містять жирів. У складі цих плодів — клітковина, пектини, фолієва кислота, каротин і інші корисні для організму речовини.

Детальніше: Сезон споживання баштанних культур

СТАТИСТИКА ПО БОТУЛІЗМУ

За даними Міністерства охорони здоров’я України, у 2016 році в країні було зареєстровано 96 випадків харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму з кількістю потерпілих 115 осіб, у тому числі 10 дітей. Померло дев’ять людей. Захворювання, пов'язані з вживанням: м’ясних консервів та інших виробів з м’яса – у 57 хворих (50%), риби в’яленої, копченої та консервованої - у 50 (43,5%), овочів консервованих у – 6, невідомий продукт у – 2 хворих.

На 14.06.2017 року вже зареєстровано 70 потерпілих від захворювання на ботулізм, із них 8 померлих, всі дорослі. Причиною захворювання у 31 випадку постраждалі вважають рибну продукцію як домашнього, так і промислового виробництва, із них 6 випадків закінчились летально.  

Детальніше: СТАТИСТИКА ПО БОТУЛІЗМУ

Лептоспіроз – небезпечне захворювання

Для того, щоб вберегтися від цього небезпечного захворювання необхідно знати, що джерелом інфекції для людей є хворі і перехворілі сільськогосподарські, домашні, дикі тварини, гризуни, які виділяють лептоспір із сечею і заражають навколишнє середовище. Основними носіями збудника лептоспірозу у природніх вогнищах є щурі, польові миші, землерийки, їжаки. В побутових осередках резервуаром інфекції є щурі, велика рогата худоба, свині, собаки.

Лептоспіроз – гостре інфекційне захворювання людей і тварин, спричиняється збудником лептоспірою, характеризується ураженням печінки, нирок, м’язів і супроводжується хвилеподібною гарячкою. Лептоспіри зберігають життєздатність у вологому грунті протягом 270 днів, в природних водоймах – 7-30 днів, у харчових продуктах – декілька днів. Пряме сонячне і ультрафіолетове випромінювання діє на них згубно, так само як кислоти і луги та дезинфікуючі засоби.

Детальніше: Лептоспіроз – небезпечне захворювання

Щодо захворюваності свиней на африканську чуму

Вкотре звертаємося до керівників сільськогосподарських підприємств, власників селянських господарств, що утримують свиней - в умовах напруженої епізоотичної ситуації щодо АЧС здоров’я та благополуччя тварин повністю залежить від громадської свідомості та дій осіб, які утримують цих тварин. 

Детальніше: Щодо захворюваності свиней на африканську чуму

Сказ тварин

Згідно даних Всесвітньої організації з охорони здоров’я тварин кожні десять хвилин у світі одна людина помирає від сказу. Щорічно сказ вбиває близько 70 000 чоловік, головним чином дітей у країнах, що розвиваються. Затрати на профілактику хвороби серед тварин в 10 разів менші ніж затрати на профілактику хвороби у людей».

Сказ – вірусна хвороба всіх теплокровних тварин, в тому числі людини. Вражає органи центральної нервової системи. Перебіг хвороби завжди гострий. Ознаками хвороби є неспровокована агресивність або навпаки дуже виражена ласкавість, спотворений апетит (тварини заковтують неїстівні предмети), хриплий голос. Дикі тварини, втрачаючи інстинкт самозбереження, прямують до людських помешкань, де нападають на людей, тварин. Домашні тварини, навпаки, ховаються у темні глухі місця, втікають з дому. Через 2 дні агресивність посилюється, з'являється водобоязнь, тварини тікають з дому, нападають на людей та інших тварин; пізніше виникає параліч нижньої щелепи (вона відвисає донизу), постійна слинотеча, косоокість. Хвороба триває до 10 днів і закінчується смертю тварини.

Детальніше: Сказ тварин

Будьте пильними — ботулізм не спить!

Упродовж останнього тижня в Україні продовжують реєструвати випадки захворювання людей на ботулізм. Здебільшого випадки пов’язані з вживанням рибної продукції. За даними Держспоживслужби, було зафіксовано 3 випадки захворювання на ботулізм серед мешканців м.Києва, один з яких летальний. На лікарняне ліжко потрапили ще десяток людей з трьох областей України. Двоє вкрай важких хворих потрапили у реанімацію в Сумах, 38-річний чоловік помер.

В травні 2017 року 5 випадків захворювання на ботулізм пов’язують з вживанням в’яленої риби, виробником якої є ФОП Меркулов А.В. (с.Павлівка, Світловодський район), відправником – ТОВ “ЧУДО-ЮДО” (м.Світловодськ). Наразі триває епідеміологічне розслідування даних випадків, порушено кримінальне провадження. Зразки риби зазначеного виробника проходять дослідження на наявність ботулотоксину. 

Детальніше: Будьте пильними — ботулізм не спить!

Небезпека вживання неякісної води: водно-нітратна метгемоглобінемія у дітей

Кіровоградська область розташована в межах Українського кристалічного масиву і відноситься до маловодних регіонів України. Водопостачання населених пунктів здійснюється з відкритих, змішаних та підземних водозаборів.

Централізованим водопостачанням охоплено 23,4% населення області та 76,6% - водозабезпечення з нецентралізованих джерел.

Недостатнє фінансування на модернізацію водопровідної системи населених пунктів призводить до поступового її занепаду та погіршення якості, безпечності питної води.

Детальніше: Небезпека вживання неякісної води: водно-нітратна метгемоглобінемія у дітей