Стихійна торгівля – загроза здоров’ю

  • Друк

Фахівці Держпродспоживслужби застерігають: продуктів, які продають в антисанітарних умовах, купувати не варто. І суть не лише в різних дозволах, ліцензіях або законі… Передусім мова про загрозу здоров’ю. Продавці не завжди дотримуються правил особистої гігієни (торгують із брудними руками, бо помити їх ніде), не мають санітарного одягу.

Крім того, порушують і правила транспортування, зберігання й терміни реалізації продуктів. Торгівля швидкопсувними товарами здійснюється не в холодних умовах, що сприяє швидкому розмноженню та накопиченню мікроорганізмів у них.

Особливо небезпечно купувати на стихійних ринках молоко та молочні продукти, м’ясо і м’ясні продукти (фарш, кров’яні, домашні ковбаси, зельц), адже вони можуть бути від тварин, хворих на лейкоз, бруцельоз, туберкульоз чи інші небезпечні хвороби. Тим часом купівля м’ясної тушонки, консервованих грибів і в’яленої риби може обернутися отруєнням чи захворюванням на ботулізм. Зовні такі продукти виглядають цілком нормально, але насправді можуть містити небезпечні збудники. Якщо своєчасно не звернутися по медичну допомогу, можна померти. Звісно, не всі консервовані в домашніх умовах продукти містять токсини ботулізму, але про це варто пам’ятати.