Санітарно-епідемічна ситуація щодо гострих кишкових захворювань

  • Друк

Санітарно-епідемічна ситуація на сьогодні в країні залишається напруженою та нестабільною, неблагополучною. На минулому тижні у м.Києві зареєстровано резонансний спалах захворювання на гостру кишкову інфекцію після вживання їжі в закладі громадського харчування ТОВ «Суши Ленд», внаслідок якого постраждало 39 осіб. За результатами обстеження закладу спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві виявлено численні порушення вимог законодавства.

З початку року працівники Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 79 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 941 особа, з них 750 дітей (79,7%). За аналогічний період 2016 року було зареєстровано 70 спалахів, внаслідок яких постраждало 1602 особи,з них 816 дітей (50,9%).

Розслідувано 49 випадків захворювання на ботулізм, серед яких було пов’язано із вживанням рибної продукції, у тому числі п’ятеро постраждалих померло (Донецька, Черкаська, Сумська, Полтавська області по 1 та м.Київ -1.

Основні причини, які сприяли виникненню і поширенню інфекційних хвороб, були грубі порушення санітарного законодавства: порушення технології приготування страв, термінів та температурного режиму при зберіганні сировини та готової продукції, дезінфекційного режиму, правил особистої гігієни особами, які брали участь у приготуванні страв, недотримання товарного сусідства при зберіганні харчових продуктів, порушення термінів проходження медичних оглядів працівниками та придбання продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі.

З метою недопущення епідемічних ускладнень та вжиття запобіжни х заходів із збереження здоров’я людей,звертаємо увагу керівників та працівників закладів громадського харчування (ресторанного господарства), продовольчої торгівлі, підприємств харчової промисловості на необхідність дотримання ветеринарно-санітарних вимог та санітарного законодавства.

ПАМ'ЯТАЙТЕ! Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.

Управління Держпродспоживслужби в Новгородківському районі