A- A A+

УВАГА! БОТУЛІЗМ!

З настання жаркої погоди в Україні зафіксовано нові випадки ботулізму в Київській та Харківській області. В обох випадках громадяни вживали в’ялену рибу.

Новгородківський районний відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області повідомляє про небезпеку ботулізму, адже ботулізм – хвороба, яка виникає в результаті отруєння токсинами бактерій і характеризується важким ураження центральної і вегетативної нервової системи, а ускладнення при ботулізмі можуть привести до летального результату. тому при перших проявах захворювання слід негайно викликати лікаря, а також утриматися від придбання в’яленої чи копченої в домашніх умовах риби, м’яса, консервів домашнього виготовлення у місцях стихійної торгівлі.

       Збудники ботулізму живуть в грунті у вигляді спор. З грунтом спори потрапляють на овочі, фрукти, гриби, в кишечник тварин і птахів, з мулом проникають в кишечник риб. Спори ботулізму витримують нагрівання до 100 градусів протягом декількох годин (гинуть при 121), добре переносять високі концентрації солі і оцтової кислоти.

                         Щоб запобігти захворюванню:

- Необхідно ретельно очищати продукти і посуд, який використовується для консервації, від бруду і пилу.

- Використовуйте рекомендовані рецептурою концентрації солі, цукру і кислоти, вони перешкоджають накопиченню токсину.

- М'ясо і рибу в домашніх умовах консервуйте в герметично закритих банках тільки із застосуванням автоклава.

- Зберігайте домашні консерви при низьких температурах.

- Уникайте придбання домашніх консервів, а також саморобних м'ясних і рибних продуктів з рук на вулицях і ринках.

- Не купуйте в магазині консервованих продуктів з «бомбажною» кришкою.

- Слід неухильно дотримуватися санітарно-гігієнічних вимог щодо технології виготовлення консервованих продуктів. Їх стерилізують в автоклавах, бо руйнування спор відбувається лише за температури 120С. зовнішньою ознакою забрудненості консервів збудником ботулізму є їх здуття внаслідок газоутворення і поява неприємного запаху.

Тільки в 2017 році від ботулізму в Україні померло вісім людей. Всього за минулий рік було зареєсстровано 102 хворих ботулізмом. У половини випадків (у 58 людей) захворювання було викликане вживанням риби. Саме, цікаво те, що 29 людей вживали рибу не домашнього виготовлення, а промислово оброблену.

Тому ще раз звертаємося до жителів району будьте уважні, що Ви купуєте і де.

Дотримання перелічених вище засторог допоможе вам вберегтися від ботулізму – тяжкого інфекційного захворювання.