A- A A+

Безпечний пікнік: як відпочити без шкоди для здоров’я

Продовжуючи тему відпочинку на природі хотілося б поговорити про правила харчової безпеки відпочинку на свіжому повітрі. Дотримучись простих вимог – отримаєте заряд бадьорості та здоров'я, а не проблеми і хвороби.

Яка приготована під час пікніка страва найсмачніша? Звичайно ж, більшість з вас дадуть відповість - шашлики. Замариноване м'ясо, просмажене на відкритому вогні, пахне димком і цибулькою ... Що може бути смачнішим? Але шашлики, крім задоволення смакових рецепторів, можуть стати і причиною проблем зі здоров'ям. На що потрібно звернути увагу під час  їх приготування, щоб потім не було погано? Ось ці прості правила:

  • Сире м'ясо, що контактувало з людьми і різними поверхнями, завжди небезпечне. Практично на всіх видах м'яса є патогенні мікроорганізми. Наприклад, на яловичині та свинині є, так звані, STEC: шига-токсин, який продукує Escherichiacoli. А на м'ясі птиці (індичка і курка) дуже часто бувають кампілобактерії та сальмонела. Всі ці патогени часто стають причиною розвитку гострих і хронічних захворювань, які дуже небезпечні для дітей. Саме тому під час смаження шашликів і будь-якого іншого м'яса на барбекю, потрібно обов'язково дотримуватися правильного температурного режиму приготування.
  • Намагайся уникати перехресного зараження. Що це таке? Це коли патогени з сирого м'яса передаються на інші продукти. Саме тому дуже важливо дотримуватися правил гігієни приготування їжі: м'ясо повинне різатися на окремій дошці для м'ясних продуктів; руки після нарізки м'яса потрібно мити з милом; прилади, які стикалися з сирим м'ясом, повинні обов'язково оброблятися гарячою водою.
  • Не нехтуйте правилами особистої гігієни. Немиті або погано помиті овочі, фрукти, ягоди, а також руки і ручки після гри, перед їжею, під час перекусу на вулиці - основні причини кишкових проблем.

Любителям відпочити на природі також варто пам’ятати:

- спека прискорює псування продуктів, тому не залишайте їжу без холоду;

- не кладіть продукти харчування на землю;

- не мийте продукти водою з річки, озера;

- слідкуйте, аби до продуктів не потрапили комахи, особливо мухи;

- не використовуйте вдруге одноразовий посуд.

- також лікарі наполягають, відправляючись на природу, не забудьте прихопити з собою аптечку, до якої не забудьте покласти сорбенти.

  • Не забудьте прибрати за собою. Захопіть сміттєві мішки. Все паперове, що безпечно можна спалити у вогні, – спаліть. Пластик, скло та специфічні харчові відходи – заберіть із собою.