A- A A+

Ранні овочі та фрукти можуть призвести до важких отруєнь

Трапитися це може через перенасичення організму пестицидами та нітратами, що містяться в певних кількостях в овочах, фруктах, вирощених у «прискореному режимі».

Тому купуючи овочі та фрукти, цікавтесь у продавців наявністю документів, що засвідчують їх походження, якість та безпечність. На ринках кожен продавець зобов’язаний мати  висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, в якому можна знайти всю необхідну інформацію, в тому числі і рівень нітратів у перевірених продуктах харчування. У магазинах на кожну партію продукції повинні бути сертифікати якості.

Недобросовісні виробники свідомо перевищують допустимі дози добрив, в результаті чого отримують апетитні на вигляд, але не завжди смачні і часто шкідливі плоди. Нітрати в організмі людини, а часом і просто при зберіганні в холодильнику, схильні перетворюватися в нітрити, солі азотистої кислоти, зокрема останні є неймовірно шкідливими. Нітрати - особливо небезпечні серед речовин, що забруднюють продукти харчування.

Невелику кількість нітратів і ще меншу кількість нітритів організм може протягом короткого часу вивести, але коли він ними перенасичується, це призводить до важких форм отруєнь. Для того, щоб мати від споживання ранніх овочів та фруктів максимум користі і не завдати організму шкоди, необхідно дотримуватися простих правил з вибору і приготування продукції.

Чому нітрати шкідливі?

Згідно з нормами ВООЗ, допустима добова норма нітратів для дорослої людини — 5 мг на 1 кг ваги. Нітрати в перевищених кількостях, потрапляючи в їжу з овочами й фруктами, викликають отруєння, захворювання серцево-судинної, нервової й травної систем, а їхнє надмірне вживання може навіть спричинити рак шлунку

Якою є допустима норма нітратів?

Залежно від умов вирощування в огірках допустима норма нітратів – 200-400 мг/кг, у листових овочах (салат, кріп, петрушка) – 2000-3000мг/кг, у помідорах – 100-200 мг/кг, в зеленій цибулі – до 400 мг/кг, в ранній капусті – до 800 мг/кг, в редисці – до 1200 мг/кг, в столовому буряку – до 1400мг/кг, у ранній картоплі – до 1500 мг/кг, у ранній моркві – до 600 мг/кг. У перших ягодах – полуниці, черешні та вишні – нітрати не мають перевищувати 60 мг/кг.

Які овочі найбезпечніші?

Найбільше схильні до накопичення азотистих сполук листова капуста, салат, редис, зелена цибуля, кріп, шпинат. Менше – цвітна капуста, огірки, брокколі, кабачки, селера, морква, білокачанна капуста, редька. А найбезпечніші для вживання серед ранніх овочів – бобові (горох, квасоля), картопля, солодкий перець, брюссельська капуста, помідори і ріпчаста цибуля.

Як вибрати найменш шкідливий продукт? Доречним буде такий набір рекомендацій :

– купуйте овочі та фрукти в спеціалізованих місцях торгівлі, в жодному разі не на узбіччі заміської траси чи стихійному ринку;

– не соромтеся запитати у продавця висновок лабораторної перевірки його продукції. В такому документі повинно бути вказано вміст нітратів, пестицидів, солей важких металів, радіонуклідів в кожній конкретній партії;

– купуйте овочі та фрукти натурального вигляду: вони не повинні бути надмірно великі, надзвичайно яскравого забарвлення, блищати, ніби відполіровані;

– під час купівлі овочів майте на увазі, що мінімальний вміст нітратів  частіше буває в овочах середнього розміру.

Як зменшити кількість шкідливих речовин в плодах? Залежно від режимів і видів технологічної переробки змінюється і рівень вмісту нітратного азоту  в кінцевому продукті.

Ранні овочі та фрукти наполегливо рекомендується піддавати певній обробці перед споживанням, бо так можна позбутися 10-50% шкідливих речовин. Зокрема:

– перед споживанням добре мийте овочі та фрукти, адже більшість шкідливих речовин містяться на шкірці і в шкірці плоду;

– очищуйте шкірку овочів, бо в цей час року вона є швидше джерелом нітратів, ніж вітамінів. Це особливо стосується огірків, картоплі, кабачків, редису, яблук;

– нітрати в більшій кількості є біля основи плодів, в стеблах і черешках – вживайте в їжу тільки листя петрушки, вирізайте качан і стебла-прожилки у капусти, шпинату, листового салату, відрізуйте основу у овочів приблизно на один сантиметр;

– перенасичені добривами моркву і буряк легко впізнати за блідувато-білою серцевиною, а огірки – за жовтуватими зрізами;

– вимочуйте плоди у воді – в кип’яченій, можна з додаванням морської солі або лимонного соку, декількох таких заходів тривалістю по 15-30 хвилин буде достатньо. Ефект посилиться, якщо замочувати розрізані на кілька частин овочі або фрукти. Добре обсушуйте плоди, при цьому всі вітаміни зберігаються;

– піддавайте овочі термічній обробці, так шкідливі речовини знищуються;

– приготовані зі свіжих овочів салати споживайте відразу, перетворення менш шкідливих нітратів в більш небезпечні нітрити може відбуватися і в процесі окислення нарізаних  і заправлених овочів в холодильнику;

– нітратні сполуки чудово знешкоджуються лимонним або гранатовим соком, на їх основі можна готувати заправки для салатів або додавати їх у воду  для замочування овочів та фруктів.

Не купуйте овочі та фрукти  у місцях стихійної торгівлі, де відсутній ветеринарно – санітарний контроль, бережіть себе, своїх дітей та родичів!!!