A- A A+

Запобігання отруєння бджіл

Обережно пестициди!

Недотримання вимог нормативно правових актів Держпродспоживслужби України в частині застосування гербіцидів та агрохімікатів, може призвести до масового знищення рослинного або тваринного світу отруєння атмосфери або водних ресурсів, а також вчинення інших дій, що можуть спричинити екологічну катастрофу в районі проживання.

Пестициди - складні хімічні речовини, які мають свої особливості. Вони, в порівнянні з хімічними речовинами іншого призначення, особливо стійкі, тому постійно можуть циркулювати в навколишньому середовищі, і не виключено, що можуть накопичуватись в плодах. Маючи високу біологічну активність, вони становлять потенційну загрозу для живої природи.

Детальніше: Обережно пестициди!

УВАГА! БОТУЛІЗМ!

З настання жаркої погоди в Україні зафіксовано нові випадки ботулізму в Київській та Харківській області. В обох випадках громадяни вживали в’ялену рибу.

Новгородківський районний відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області повідомляє про небезпеку ботулізму, адже ботулізм – хвороба, яка виникає в результаті отруєння токсинами бактерій і характеризується важким ураження центральної і вегетативної нервової системи, а ускладнення при ботулізмі можуть привести до летального результату. тому при перших проявах захворювання слід негайно викликати лікаря, а також утриматися від придбання в’яленої чи копченої в домашніх умовах риби, м’яса, консервів домашнього виготовлення у місцях стихійної торгівлі.

Детальніше: УВАГА! БОТУЛІЗМ!

Принципи системи ХАССП

У більшості випадків ефективність системи НАССР залежить від групи експертів, які займаються розробкою системи, так званої групи НАССР. У групу, відповідальну за розробку системи НАССР, повинні входити спеціалісти різних галузей, таких, як: мікробіологія, хімія, технологія виробництва, забезпечення якості.

При розробці системи ХАССП, команда експертів використовує ряд принципів. Такий підхід включає ідентифікацію й аналіз небезпечних чинників, пов'язаних із усіма етапами виробництва харчових продуктів, починаючи з приймання сировини і закінчуючи відвантаженням продукції кінцевому споживачу. Біологічні, хімічні і фізичні небезпечні чинники розглядаються з огляду їх впливу на безпеку продукту. У результаті аналізу небезпечних чинників визначаються Критичні Точки Контролю (КТК). Потім розробляються критичні межі для кожної КТК, а також процедури моніторингу і ведення записів. Ефективність системи НАССР залежить від процедур перевірки, застосовуваних для підтвердження того, що система працює.

Детальніше: Принципи системи ХАССП

НАССР - система безпечності харчової продукції

Система аналізу небезпек і критичних точок контролю забезпечує контроль на всіх етапах виробництва харчових продуктів, в будь-якій точці процесу виробництва, зберігання та реалізації продукції, де можуть виникнути небезпечні ситуації. При цьому особлива увага направлена на критичні точки контролю, в яких всі види ризиків, пов'язані з використанням харчових продуктів можуть бути попереджені, усунені або знижені до припустимих рівнів в наслідок цілеспрямованих заходів контролю. Для запровадження системи НАССР виробники зобов'язані не лише досліджувати свій власний продукт та засоби виробництва, але й використовувати цю систему та її вимоги до постачальників сировини, допоміжним матеріалам, а також системи оптової та роздрібної торгівлі. Система НАССР не є системою відсутності ризиків. Вона розрахована на зменшення ризиків, що викликані можливими проблемами з безпекою харчовою продукцією.

Основними методами системи є аналіз ризиків та небезпек, визначення потенційних дефектів продукції по відношенню до виробничих факторів (критичні контрольні точки), профілактичний (превентивний), а не наступний (реагуючий) контроль, звітність та відповідальність.

Детальніше: НАССР - система безпечності харчової продукції

НАССР - система безпечності харчової продукції

Україна поступово рухається за європейським вектором розвитку. Важливим етапом у цьому напрямку є обов’язкове впровадження системи безпечності харчової продукції НАССР на всіх підприємствах, діяльність яких так або інакше пов’язана з харчовими продуктами. Це передбачає виведення вітчизняної харчової промисловості на цілком інший якісний рівень, відповідно до якого вже давно працюють економічно розвинені країни.

Наголошуємо!

Представники харчового бізнесу, не зволікайте з запровадженням процедур НАССР, адже часу залишилося мало. З 2019 року дотримання принципів системи HACCP стане обов’язковим для всіх українських виробників харчових продуктів (крім первинного виробництва), а для потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей) ця норма набрала чинності з 20 вересня 2017 року.

Детальніше: НАССР - система безпечності харчової продукції

Стихійна торгівля

Звертаємося до жителів району із застереженням про придбання товарів у місцях «стихійної торгівлі».

Детальніше: Стихійна торгівля

Заборона на вилов риби

Згідно з наказом Держрибагенства України «Про заходи щодо встановлення весняно-літньої заборони на лов водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах України у 2018 році», з урахуванням погодження з Інститутом рибного господарства НАН України з метою охорони водних біоресурсів в період їх природного відтворення в рибогосподарських водних об’єктах, введена заборона на лов всіх видів риби протягом квітня-червня 2018 року.

Детальніше: Заборона на вилов риби

Що потрібно знати про якість питної води

       В останні роки спостерігається зростання антропогенного забруднення ґрунтових вод, які без очищення споживає населення, особливо з індивідуальних колодязів та криниць. Мало хто з власників індивідуальних джерел водопостачання може похвалитись результатами лабораторних досліджень води з його криниці. А вода може бути фактором передачі багатьох інфекційних захворювань, а наявність в ній певних хімічних речовин може викликати гострі, хронічні отруєння та спричиняти негативний вплив на здоров'я тих, хто її споживає. 

Ґрунтам та відповідно ґрунтовим водам на території області за своїм хімічним складом притаманно природне підвищення вмісту сульфатів, хлоридів, заліза та загальної жорсткості. При незначних перевищеннях ці речовини не завдають значної шкоди здоров'ю. 

Детальніше: Що потрібно знати про якість питної води

Рекомендації про запобігання виникненню і поширенню грипу та гострих респіраторних інфекцій

Відповідно до вимог Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» та наказу МОЗ України від 06.11.2015 № 732 «Про затвердження нормативно-правових актів з питань організації та проведення санітарно-протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню грипу та гострих респіраторних інфекцій» в організованих дитячих колективах обмежувальні протиепідемічні заходи встановлюються місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування за відсутності 20 % від загальної кількості дітей, учнів з причини захворювання на грип та ГРІ.

У зв'язку з підвищенням рівня захворюваності населення, в т.ч. дитячого, на грип та ГРІ на окремих адміністративних територіях області, Держпродспоживслужба рекомендує!

Детальніше: Рекомендації про запобігання виникненню і поширенню грипу та гострих респіраторних інфекцій