A- A A+

Чим небезпечний трихінельоз, що треба знати.

Трихінельоз  – досить поширене паразитарне захворювання. Особливе значення це захворювання має в зв`язку з тим, що може передаватися людині, викликаючи у людей важкі наслідки, аж до летальних випадків. Саме трихінельоз свиней послужив причиною заборони на вживання в їжу свинини у мусульман і в країнах Близького Сходу. Трихінельоз відноситься до розряду природновогнищевих інфекцій, захворювання поширене по всіх широтах.

В основному, трихінельоз вражає м`ясоїдних тварин – кабанів, ведмедів, лисиць, шакалів, хутрових звірів. Але трапляються випадки, коли паразити виявляються і в м`ясі лосів, бобрів, коней, які є травоїдними. Трихінельоз так само може вражати і птахів, що харчуються падаллю,  морських тварин (тюленів, морських котиків) і ракоподібних, які поїдають  інфікованих тварин, що потонули.

Як поширюється захворювання? Збудником захворювання є трихінели (Trichinella spiralis). Трихінела вважається одним з найменших живонароджених паразитів (статевозрілі самки мають довжину 3-4 мм, самці 1,2-1,6 мм), що вражають звірів. Дорослі особини паразитів живуть в кишечнику, а їх личинки – в м`язах звірів. За характером локалізації трихінели класифікується як: кишкова, м`язова.

Детальніше: Чим небезпечний трихінельоз, що треба знати.

Щодо державної реєстрації пасік

54546576767677

На виконання вимог Закону України «Про бджільництво», листа Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів №11.2.2-3/3199 від 28.02.2019 року «Щодо державної реєстрації потужностей»державна реєстрація є обов’язковою для суб’єктів господарювання, які займаються утриманням та розведенням бджіл, виробництвом і первинною переробкою продуктів бджільництва в частині дотримання вимог чинного законодавства у сфері бджільництва.

Детальніше: Щодо державної реєстрації пасік

Стихійна торгівля

93929392

В черговий раз Новгородківський районний відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області закликає жителів району не купувати продукти харчування на стихійних ринках, бо це може бути шкідливим для здоров’я.

Детальніше: Стихійна торгівля

Нітрати у питній воді – небезпека для дітей та дорослих

Навряд чи знайдеться людина, яка б не чула про шкоду нітратів. Ми звикли думати, що основну небезпеку в плані вмісту нітратів становлять ранні і несезонні овочі і фрукти. Але нітрати в питній воді – досить поширене явище.

Життя та здоров’я людини тісно пов’язані з навколишнім середовищем, де одним із найважливіших компонентів є вода. Чиста вода - це запорука нашого здоров’я і здоров’я наших дітей. Проте значна кількість водоносних горизонтів забруднена різними шкідливими для організму людини сполуками.

Детальніше: Нітрати у питній воді – небезпека для дітей та дорослих

Вимоги до зберігання, використання та застосування пестицидів та агрохімікатів

Пестициди – це хімічні сполуки, які використовують в сільському господарстві з метою знищення різних шкідників: бактерій, комах, грибів, гризунів, рослин-бур’янів. Однак їх застосування не проходить безслідно для організму людини та навколишнього середовища – щорічно люди та довкілля страждають від отруєння, що пов’язано з недотриманням правил зберігання та використання хімікатів.

Пестициди, агрохімікати і мінеральні добрива зберігаютьв окремих будівлях (в складах, що мають санітарний паспорт на право їх отримання, зберігання та застосування). Разом з агрохімікатами не можна зберігати хімічні консерванти кормів, кормові добавки, фарби, лаки, харчов іпродукти тощо.

Детальніше: Вимоги до зберігання, використання та застосування пестицидів та агрохімікатів

Отруєння пестицидами та мінеральними добривами (суб’єктам господарювання, які зберігають та застосовують пестициди, агрохімікати та мінеральні добрива)

В організм людини отрутохімікати можуть потрапити через шлунково-кишковий тракт, органи дихання, шкіру. Можливе потрапляння під час обприскування рослин, аерозольної обробки насіння.

Незалежно від ступеня отруєння отрутохімікатами, необхідно дотримуватися наступного алгоритму дій:

  1. Залиште місце, де було застосовано пестициди; зніміть одяг, який міг просочитися токсичною речовиною.
  2. У разі потрапляння пестицидів на шкіру терміново проведіть дезінфекцію, протерши уражені ділянки будь-яким кислотно-лужним розчином (нашатирний спирт, перекис водню, хлоргексидин).
  3. Якщо отрутохімікати потрапили в ротову порожнину і глотку, промийте шлунок з додаванням адсорбенту (активованого вугілля, содового розчину). Через 10-15 хвилин прийміть сольовий розчин (30 гр. солі на склянку води).

Детальніше: Отруєння пестицидами та мінеральними добривами (суб’єктам господарювання, які зберігають та...

РЕКОМЕНДАЦІЇ щодо недопущення спалахів гострих кишкови хінфекцій, харчових отруєнь під час весняної повені та паводків

В умовах пропуску льодоходу, весняної повені, паводків можливі підтоплення жилих помешкань, сільськогосподарських угідь, гноєсховищ, сміттєзвалищ, очисних споруд та інших потенційно небезпечних або епідемічно значимих об’єктів (джерела водопостачання, колодязі, місця відпочинку тощо). У зв’язку з цим зростає ризик виникнення інфекційних захворювань, харчових отруєнь, можливі групові випадки та спалахи гострих кишкових інфекцій. Аби вберегтися від небезпечних наслідків рекомендуємо дотримуватись наступних правил.

Не використовуйте для питних потреб воду з відкритих водойм, а також підтоплених або невідомих криниць, каптажів, інших джерел, які можуть бути забруднені хвороботворними мікроорганізмами, зокрема збудниками туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусних гепатитів, яйцями та личинками гельмінтів, цистами лямблій, дизентерійних амеб та іншого. У випадку підтоплення, забруднення джерел водопостачання, звертайтесь до органів місцевого самоврядування щодо забезпечення питною водою гарантованої якості з альтернативних джерел. Адже відповідно до статті 18 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення» органи місцевого самоврядування зобов'язані забезпечити жителів міст та інших населених пунктів питною водою, кількість та якість якої повинні відповідати вимогам санітарних норм.

Детальніше: РЕКОМЕНДАЦІЇ щодо недопущення спалахів гострих кишкови хінфекцій, харчових отруєнь під час...

До уваги керівників

Зустрічаючись з керівниками ресторанів, кафе, їдалень, часто доводиться чути, що вимоги до підприємств харчування надмірні: «Це неможливо дотримуватися! У нас немає на це часу!». Але частіше нагадує це схожі ситуації з побутового життя - в однієї господині на кухні - чисто, в іншої - вічний бардак.

З огляду на кількість потенційно заражених продуктів, що поставляються кожен день на кухню - хоча б 30 хвилин в день треба приділити харчовій безпеці - це допоможе значно знизити ймовірність отруєнь. Отже, у нас є 30 хвилин на початку кожної зміни, щоб знешкодити кухню:

Детальніше: До уваги керівників

Пам’ятка про порядок реєстрації, розміщення пасіки та вжиття заходів щодо зменшення випадків отруєння бджіл

Відповідно до Закону України «Про бджільництво» № 1492-14, Закону України «Про захист рослин» № 180-14. Закону України «Про ветеринарну медицину» 2498-12, Порядку реєстрації пасік, затвердженому Наказом Міністерства аграрної політики України від 20 вересня 2000р. № 184/82 зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23 жовтня 2000 року за № 737/4958, «Інструкцією щодо попередження та  ліквідації хвороб і отруєння бджіл», яка затверджена наказом головного державного інспектора ветеринарної медицини від 30.01.2001 року №9 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України від 12.02.2001 року за №131/5322., з метою обліку пасік та уникнення випадків отруєння бджіл під час проведення обробки сільськогосподарських угідь засобами захисту рослин.

Детальніше: Пам’ятка про порядок реєстрації, розміщення пасіки та вжиття заходів щодо зменшення випадків...