A- A A+

Внесені зміни до порядку ідентифікації та реєстрації ВРХ та порядку оформлення і видачі паспорта ВРХ

Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 28 березня 2019 року №163 «Про затвердження змін до Порядку ідентифікації та реєстрації великої рогатої худоби та Порядку оформлення і видачі паспорта великої рогатої худоби», пройшов державну реєстрацію та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 18 квітня 2019 року за № 410/33381.

Наказ набрав чинності 04 травня 2019 року після його офіційного опублікування у видані «Урядовий кур’єр» № 84.

Основні зміни:

- зміна бланку реєстраційної картки господарства.

Детальніше: Внесені зміни до порядку ідентифікації та реєстрації ВРХ та порядку оформлення і видачі паспорта ВРХ

УВАГА!!! «Ботулізм» не спить

В Запорізькій області на лікарняному ліжку КУ «Обласної клінічної інфекційної лікарні» ЗОР,  не приходячи до тями, помер від отруєння ботуло-токсином 32 – річний чоловік, мешканець м. Енергодар. Епідеміологічне розслідування показало, що потерпілий вживав рибу (в’ялену) тарань, яка була виловлена в Дніпрі біля м. Енергодар та виготовлена в домашніх умовах.  П’ять днів медики боролись за його життя. Не допомогло навіть проведення специфічного лікування (введення протиботулінестичної сироватки).   

Що ж таке ботулізм?

Ботулізм – токсичне інфекційне захворювання, в результаті якого вражається нервова система. Важка форма цього захворювання може призвести до летального результату. Збудник Clostridium botulinum постійно існує в ґрунті, він утворює спори, що надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип'ятіння протягом 5 годин і гинуть при120° С через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Смертельна доза для людини складає лише 0,3 мкг. Зараження відбувається під час вживання продуктів тваринного і рослинного походження: забруднених клостридіями фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів; через ковбаси, шинку, копчену, в’ялену рибу, особливо річкову.

Детальніше: УВАГА!!! «Ботулізм» не спить

Безпечний пікнік: як відпочити без шкоди для здоров’я

Продовжуючи тему відпочинку на природі хотілося б поговорити про правила харчової безпеки відпочинку на свіжому повітрі. Дотримучись простих вимог – отримаєте заряд бадьорості та здоров'я, а не проблеми і хвороби.

Детальніше: Безпечний пікнік: як відпочити без шкоди для здоров’я

Про деякі «сюрпризи» сезону пікніків. Кліщі, як від них вберегтися

З приходом вести починається сезон пікніків на природі. Але щоб ніщо не затьмарило ваш відпочинок, варто не забувати про кліщів – небезпечних комах, переносників інфекцій, які активізуються в цей період.

Звичайно, у природі активність кліщів спостерігається з березня по листопад та протягом року має два виражених піки активності – в квітні - травні та серпні - вересні.

Кліщі можуть нападати на людину у будь-який час дня і ночі, в будь-яку погоду.

Детальніше: Про деякі «сюрпризи» сезону пікніків. Кліщі, як від них вберегтися

Чим небезпечний трихінельоз, що треба знати.

Трихінельоз  – досить поширене паразитарне захворювання. Особливе значення це захворювання має в зв`язку з тим, що може передаватися людині, викликаючи у людей важкі наслідки, аж до летальних випадків. Саме трихінельоз свиней послужив причиною заборони на вживання в їжу свинини у мусульман і в країнах Близького Сходу. Трихінельоз відноситься до розряду природновогнищевих інфекцій, захворювання поширене по всіх широтах.

В основному, трихінельоз вражає м`ясоїдних тварин – кабанів, ведмедів, лисиць, шакалів, хутрових звірів. Але трапляються випадки, коли паразити виявляються і в м`ясі лосів, бобрів, коней, які є травоїдними. Трихінельоз так само може вражати і птахів, що харчуються падаллю,  морських тварин (тюленів, морських котиків) і ракоподібних, які поїдають  інфікованих тварин, що потонули.

Як поширюється захворювання? Збудником захворювання є трихінели (Trichinella spiralis). Трихінела вважається одним з найменших живонароджених паразитів (статевозрілі самки мають довжину 3-4 мм, самці 1,2-1,6 мм), що вражають звірів. Дорослі особини паразитів живуть в кишечнику, а їх личинки – в м`язах звірів. За характером локалізації трихінели класифікується як: кишкова, м`язова.

Детальніше: Чим небезпечний трихінельоз, що треба знати.

Щодо державної реєстрації пасік

54546576767677

На виконання вимог Закону України «Про бджільництво», листа Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів №11.2.2-3/3199 від 28.02.2019 року «Щодо державної реєстрації потужностей»державна реєстрація є обов’язковою для суб’єктів господарювання, які займаються утриманням та розведенням бджіл, виробництвом і первинною переробкою продуктів бджільництва в частині дотримання вимог чинного законодавства у сфері бджільництва.

Детальніше: Щодо державної реєстрації пасік

Стихійна торгівля

93929392

В черговий раз Новгородківський районний відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області закликає жителів району не купувати продукти харчування на стихійних ринках, бо це може бути шкідливим для здоров’я.

Детальніше: Стихійна торгівля

Нітрати у питній воді – небезпека для дітей та дорослих

Навряд чи знайдеться людина, яка б не чула про шкоду нітратів. Ми звикли думати, що основну небезпеку в плані вмісту нітратів становлять ранні і несезонні овочі і фрукти. Але нітрати в питній воді – досить поширене явище.

Життя та здоров’я людини тісно пов’язані з навколишнім середовищем, де одним із найважливіших компонентів є вода. Чиста вода - це запорука нашого здоров’я і здоров’я наших дітей. Проте значна кількість водоносних горизонтів забруднена різними шкідливими для організму людини сполуками.

Детальніше: Нітрати у питній воді – небезпека для дітей та дорослих

Вимоги до зберігання, використання та застосування пестицидів та агрохімікатів

Пестициди – це хімічні сполуки, які використовують в сільському господарстві з метою знищення різних шкідників: бактерій, комах, грибів, гризунів, рослин-бур’янів. Однак їх застосування не проходить безслідно для організму людини та навколишнього середовища – щорічно люди та довкілля страждають від отруєння, що пов’язано з недотриманням правил зберігання та використання хімікатів.

Пестициди, агрохімікати і мінеральні добрива зберігаютьв окремих будівлях (в складах, що мають санітарний паспорт на право їх отримання, зберігання та застосування). Разом з агрохімікатами не можна зберігати хімічні консерванти кормів, кормові добавки, фарби, лаки, харчов іпродукти тощо.

Детальніше: Вимоги до зберігання, використання та застосування пестицидів та агрохімікатів